Kokemustoiminta

Kokemustoiminnassa kokemuksien tuomaa ymmärrystä ja tietoa hyödynnetään toisten ihmisten auttamiseksi, tukemiseksi tai heidän auttamis- ja osaamisvalmiuksien lisäämiseksi.  

Kokemustoiminnan tavoitteena on antaa ymmärrystä ja syventää ammattilaisten osaamista sekä vaikuttaa palveluihin tuomalla tieteellisen tiedon rinnalle kokemuspohjaista kokemustietoa esimerkiksi sairauden tai vamman aiheuttamista arjen haasteista tai haastavasta elämäntilanteesta selviämisestä. Tieto auttaa tunnistamaan asiakkaiden tarpeita entistä paremmin. Kokemustietoa voidaan hyödyntää palvelujen suunnittelussa, arvioinnissa sekä kehittämisessä lisäksi opetuksessa. 

Kokemustoiminnassa käytetään monia eri nimikkeitä, tehtävän tilaajan, toimintaympäristön ja kokemustoimijan kouluttaneen järjestön tarpeiden mukaan. Suurin osa kokemustoiminnan parissa toimivista toimijoista kuuluu johonkin järjestöön tai yhdistykseen, joka tarjoaa tarvittavan tuen toimintaan. 

- Kokemustoimija -nimike on uusin, ja se on otettu käyttöön valtakunnallisessa kokemustoimintaverkostossa.  

-Kokemusasiantuntija -nimikettä on käytetty mm. mielenterveys- ja päihdepuolella. Kokemusasiantuntijan tehtäviin monesti liittyy vertaistukitoiminta. Koulutettujen kokemusasiantuntijoiden rinnalla toimii myös kouluttamattomia henkilöitä.  

-Kokemuskouluttaja -nimikettä on käytetty aikoinaan, ja se on korvautunut ”asiantuntija” tai ”toimija” -termeillä.  

-Kehittäjäasiakas on puolestaan henkilö, joka osallistuu esimerkiksi palvelun toimivuuden arviointiin ilman, että hänellä on välttämättä kokemusta palvelun käytöstä.  

 

Kokemustoimija on tehtäväänsä koulutettu vammainen, pitkäaikaissairas, haastavan elämänkokemuksen omaava tai heidän läheisensä, joka välittää kokemustietoa eri alojen ammattilaisille ja opiskelijoille.  Kokemustoiminnan tehtävissä työskentelevillä voi olla erilaisia kokemuspolkuja ja kokemustoimija peilaa tarinaansa eri näkökulmien kautta. Kokemustoimijalla on kykyä soveltaa omia kokemuksiaan eri tilanteissa mielenkiintoisesti ottaen huomioon kuulijakunnan. 

Kokemustoimijat ovat mukana monenlaisissa tehtävissä, esimerkiksi

  • Pitämässä erilaisia puheenvuoroja ammattilaisille ja opiskelijoille 
  • Puhumassa tilaisuuksissa, luennoilla, seminaareissa, koulutuksissa ja tapahtumissa 
  • Asiakas- ja potilastilanteiden simulaatioissa 
  • Erilaisissa hoito- ja palveluketjujen kehittämisissä ja arvioinneissa 
  • Tilojen suunnittelussa 
  • Eläväkirjasto toiminnassa 
  • Opinnäytetöissä esimerkiksi haastateltavana 
  • Osallisena podcasteissa, webinaareissa 
  • Asiantuntijoina erllaisissa työryhmissä, asiakasraadeissa 

Tulevien ammattilaisten koulutuksessa kokemustieto helpottaa teoriatiedon omaksumista, koska se syventää tietoa asiakas-/potilasnäkökulman kautta. Suositeltavaa olisikin, että kokemustoimijoita hyödynnettäisiin systemaattisemmin niin opiskelijoiden kuin ammattilaistenkin koulutuksissa sekä palvelujen suunnittelussa ja kehittämisessä. Koska jokaisen kokemustoimijan takana on jokin järjestö tai yhdistys, toimijan kautta saa myös tietoa hänen taustaorganisaatiostaan. 

 

Kokemustoiminta Lapissa

Lapin alueella toimii erilaisia kokemuksellisia asiantuntijoita. He ovat mukana moninaisissa tehtävissä sosiaali- ja terveyspalvelujen suunnittelussa, toteutuksessa, kehittämisessä ja arvioinnissa sekä uusien alan ammattilaisten koulutuksessa ja erilaisissa koulutustilaisuuksissa ja seminaareissa. Kokemuksellinen asiantuntijuus perustuu omakohtaisille kokemuksille esimerkiksi sairastumisesta, vammautumisesta, kuntoutumisesta tai palvelujen käyttämisestä joko henkilökohtaisesti tai läheisenä.

Moni on käynyt kokemukselliseen asiantuntijatoimintaan liittyvän koulutuksen, jossa perehdytään oman tarinan hyödyntämiseen erilaisissa tilanteissa. Kokemuksellisen asiantuntijat (esim. kokemusasiantuntijat, kokemustoimijat ja kehittäjäasiakkaat) toimivat oman järjestön, yhdistyksen, liiton tai muun taustaorganisaation kautta.

 

Lapin kokemustoimijat ja kehittäjäasiakkaat

 

Toimija / Organisaatio/AihealueYhteys
Krista Ananin, Invaliidiliitto https://www.invalidiliitto.fi/invalidiliitto/palvelut-yrityksille-ja-yhteisoille/kokemustoiminta 
Pertti Ollonen ,Invaliidiliitto https://www.invalidiliitto.fi/invalidiliitto/palvelut-yrityksille-ja-yhteisoille/kokemustoiminta 
Raili Kuusela, Kilpirauhasliitto
Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet, vaikutukset elämääni, hoito, seuranta ja nykyinen olo ovat tarinani ytimessä, unohtamatta oheissairauksia, sepelvaltimotautia, sydäninfarktia ja keliakiaa. 

Kokemustoiminta - Kilpirauhasliitto

p. 040 7461 123, raili.kuusela(at)gmail.com
Pidän luentoja myös etäyhteyksien kautta.

 Esko Auraneva, Sydänliitto

Läppäleikkaus, Ohitusleikkaus, Pallolaajennus, Tahdistin

Löydä kokemustoimija (sydan.fi)

p. 0405665716
auranevaesko@gmail.com

 

Maija-Liisa Auraneva, Sydänliitto

Läheisen sairastuminen

Löydä kokemustoimija (sydan.fi)

p. 0408449636
auranevamaijaliisa@gmail.com

Kokemusasiantuntijat, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry /Pohjois-Suomen Elämä omaksi -jatkohanke

Kehitysvammaisten tai samankaltaista tukea tarvitsevien henkilöiden kokemusääntä esimerkiksi asumisesta, työstä, vapaa-ajasta, esteettömyydestä, henkilökohtaisesta avusta ja palvelujärjestelmän toimivuudesta. Kokemustoimijat voivat toimia erilaisissa tehtävissä, esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisessä, suunnittelussa, materiaalien saavutettavuuden testaajin sekä pitää erilaisia puheenvuoroja ja alustuksia alan opiskelijoille, ammattilaisille jne. 

Pohjois-Suomen kokemustoiminta | Tukiliitto

Jenna Jakku-Hiivala, 0405232516 
jenna.jakku-hiivala@tukiliitto.fi 

Pohjois-Suomen Elämä omaksi -jatkohanke/Hankesuunnittelija 

 

Toimimme livenä ja etänä.

Kokemusasiantuntijat, Erityislasten Omaiset ELO

Erityistä tukea tarvitsevien lasten, nuorten ja heidän perheidensä erilaiseen elämään pohjautuvaa kokemusasiantuntijuutta mm.
– palvelujärjestelmän toimivuudesta
– kuntoutuksesta
– apuvälineistä
– tilapäishoidosta
– vertaistuen merkityksestä
– vanhemmuuden haasteista
– lapsen/nuoren haastavasta käyttäytymisestä
– omaishoitajuudesta. 

Kokemuspuhujia erityislapsiperheeseen liittyvistä aiheista — Erityislasten Omaiset ELO ry

Verkostotyöntekijä Petteri Huhtamella
040 1976060
petteri@erityislastenomaiset.fi

 

Mielenterveys- ja päihdekokemusasiantuntijat, Balanssi Ry.

Mielenterveys- ja päihdekokemusasiantuntijat ovat mukana moninaisissa tehtävissä sosiaali- ja terveyspalvelujen suunnittelussa, toteutuksessa, kehittämisessä ja arvioinnissa sekä alan ammattilaisten ja opiskelijoiden koulutuksessa ja seminaareissa. 
– Kaksisuuntainen mielialahäiriö
– Psykoosi
– Skitsofrenia
– Peliriippuvuus
– Sairastamisen, kuntoutumisen ja palvelujen käyttämisen näkökulmat

Balanssi kokemuksia välittäen – Balanssi Ry (balanssia.fi)

Lisätietoja kokemusasiantuntijatoimintaan liittyen sekä tilaukset: jenna.keskimaki@balanssia.fi / 0405015411

Kokemusasiantuntijamme ovat tavattavissa Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueella sekä verkossa

 

Lapin kehittäjäasiakkaat, Pohjois-Suomen Sosiaalialan osaamiskeskus, Poske

Kehittäjäasiakastoiminnalla tarkoitamme sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaina olevien asiakkaiden ja/tai heidän läheistensä ja työntekijöiden yhteistä palvelujen suunnittelua, kehittämistä ja arviointia.

Kehittäjäasiakastoiminnan tavoitteena on asiakkaiden ja työntekijöiden molemminpuolisen ymmärryksen lisääminen palvelujen kehittämisen tarpeista ja tavoitteista. Yhteiskehittämisen toimintamallilla luodaan sosiaali- ja terveyspalveluihin avointa toimintakulttuuria ja parannetaan palveluita.

Kehittäjäasiakkaat - ekollega - Virtu

Anni Partanen, anni.partanen[at]poske.fi

Toimitko lapissa kokemusasiantuntijana tai kehittäjäasiakkaana?
Ilmoita yhteystietosi riikka.wikstrom(a)lapinsotu.fi

Valtakunnallisen kokemustoimintaverkoston Lapin alueellinen ohjausryhmä 

Perustettiin vuonna 2011 ja sen tehtävänä on kehittää alueen kokemustoimintaa yhteistyössä.  Ohjausryhmä järjestää yhteistyössä Lapin kokemustoimijoille koulutuksia, tapahtumia, virkistystä ja tukea. 

Lapin alueellinen ohjausryhmä koostuu kokemuskouluttaja-, oppilaitos- sekä tausta- ja tukijärjestöedustajista. Ohjausryhmä kokoontuu noin neljä kertaa vuoden aikana. Ohjausryhmässä mukana olevat tukijärjestöt Rovaniemen Neuvokas, Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry ja Setlementti Toivola tarjoavat kokemustoimijoiden käyttöön kokoustiloja ja etäyhteydet sekä antavat tukea mm. markkinointiin.

 

Lapin kokemusosaamisen verkosto

Lapissa kehitetään yhdessä lappilaista kokemusosaaamisen toimintamallia ajatukselle ”Olemme yhdessä yhteisen asian äärellä.”

Lapissa on aktiivinen ja kaikille avoin kokemusosaamisen verkosto. Verkosto järjestää mm. Kokemuksesta Voimaa! -seminaareja sekä koulutusta ja tukea kokemuksellisille asiantuntijoille.

 

Verkosto on avoin kaikille kokemuksellisen asiantuntijuuden toimijoille!

Tervetuloa mukaan!